Сергій Квіт: Міністерству необхідна єдина концепція основних засад відбору підручників

24.10.2015 09:01
Сергій Квіт: Міністерству необхідна єдина концепція основних засад відбору підручників

20 жовтня 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулося чергове засідання колегії під головуванням Міністра Сергія Квіта.

Головним питанням порядку денного було питання основних засад відбору підручників для учнів 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів. «Вже у наступному році ми маємо оновити ці підручники та надрукувати їх», - зазначив Сергій Квіт. Міністр також зауважив, що наразі одним з ключових питань у процедурі відбору підручників є процедура їх рецензування.

Щодо відбору підручників, то на колегії було презентовано дві концепції. Одну представив член колегії Міністерства Павло Хобзей (наступного дня був призначений розпорядженням КМУ заступником Міністра освіти і науки). За словами Павла Хобзея, він пропонує інтерпретувати в Україні польський досвід у питанні відбору та друку підручників. В основі такого підходу лежить принцип цільової державної субвенції, що йтиме до місцевих органів влади, яким підпорядковуються навчальні заклади. Концепція також передбачає, що експерти під час процедури відбору нових підручників розглядатимуть їх оригінал-макети.

«Завдання Міністерства та експертів – визначити, чи оригінал-макети відповідають програмним та мовним вимогам, психологічній відповідності, та чи немає у запропонованих підручниках елементів дискримінації», - наголосив Павло Хобзей. Концепцією пропонується створення експертних комісій з кожного предмету. Комісія складатиметься з 20 чоловік, частина яких -  вчителі-практики,  частина – академічні науковці, а  склад комісії затверджуватиметься наказом Міністерства. Методом жеребкування з представників обох категорій членів комісії визначатимуться 2 особи – рецензенти оригінал-макету.

Концепція також передбачає апеляційну комісію. Як повідомив Павло Хобзей, після рецензування публікуватиметься список тих оригінал-макетів, авторів та видавництв, яким Міністерство надало гриф рекомендації. З цього списку школи зможуть обрати підручник, у місцевих органах влади зводитимуть загальну кількість замовлень, після чого укладатимуть договори з видавництвами на друк визначеної кількості підручників. Також пропонується встановити граничну вартість підручника. Всі етапи  відбору, рецензування та друку підручників пропонується проводити у визначені концепцією строки.

Іншу, альтернативну, концепцію відбору підручників  презентувала директор Інституту модернізації змісту освіти МОН Наталья Вяткіна. Відповідно до неї, підручники будуть відбиратися з представлених авторами рукописів. За словами Наталії Вяткіної, переваги такого підходу полягають у тому, що під час відбору експертами у рукописах можливо одразу здійснювати правки, ознайомитись з їх літературно-методологічною базою. На думку Наталії Вяткіної, рецензування підручників за авторськими рукописами також дозволить розширити діапазон відбору та залучити до конкурсу підручників нових авторів. Автори, чиї рукописи пройдуть конкурс, самостійно укладатимуть договори з видавництвами.

Наталія Вяткіна також повідомила, що в концепції передбачено спеціальну підготовку експертів, які здійснюватимуть відбір підручників. Підготовка відбуватиметься у Національній академії педагогічних наук України.

Члени колегії взяли активну участь у обговоренні концепцій. За результатами обговорення Голова колегії Міністр Сергій Квіт запропонував у робочому порядку створити їх спільну версію, включити до положення пункти про децентралізацію коштів, як спосіб фінансування, а також призначення Міністерством експертів, котрі будуть рецензувати підручники. «При дотриманні термінів можливо встигнути розглянути як оригінал-макети, так і авторські рукописи підручників. Тому Міністерство заохочує брати участь у конкурсі авторів, авторські колективи та видавництва», - також зауважив Міністр. Сергій Квіт доручив Інституту модернізації змісту освіти підготувати концепцію сучасного підручника.

Нове положення «Про науково-методичну раду Міністерства освіти і науки» було затверджено 11 вересня 2015 року, повідомила перший заступник Міністра Інна Совсун. Положенням передбачено зміни у формуванні складу науково-методичної ради МОН. За словами Інни Совсун, при науково-методичних комісіях, що існують при Раді, будуть створені підкомісії, які розроблятимуть стандарти  - окремо за спеціальностями у вищій освіті або за предметами у середній освіті. «Формування стандартів у вищій освіті є основним завданням, яке стоїть перед нами у цьому навчальному році», - наголосила перший заступник Міністра. В новому положенні передбачається конкурсний відбір для членів науково-методичної ради, який здійснюватиметься комісією, в яку колегія Міністерства делегувала чотирьох осіб. 

Також під час засідання було розглянуто питання про стан та заходи профілактичної роботи з попередження побутового травматизму серед дітей. Колегією було ухвалено рішення про необхідність залучення до роботи Міністерства фахового спеціаліста з питань цивільного захисту.

Колегією було погоджено список учасників та призерів Міжнародної учнівської олімпіади з географії 2015 року, яким призначено стипендію Президента України.